Raakel Lignelliin haastattelu

Lauantai-iltana satuin avaamaan television niin, että näin suurimman osan Raakel Lignellin haastattelusta, ja sunnuntaiaamuna näin loput. Ylen sivulla oleva juttu löytyy tästä linkistä. Raakel on ollut mukana Elämä pelissä ja voittanut Tanssii tähtien kanssa -kisan.

Jo haastattelun alku on raju, sillä siinä kuvataan Raakelin kokemusta perheväkivallasta, ja myöhemmin tulee esiin häpeää, laihtumista ja lihomista.

Monet Raakelin tunnoista heijastivat omia tuntemuksiani, ja vaikka onneksi en ole joutunut perheväkivaltaa kohtaamaan, niin toisenlaisia riesoja on ollut. Muistan sen viallisuuden ja häpeän tunteen, joka tuntui kurottuvan mielen pimeistä nurkista, mutta joka onneksi on hellittänyt.

On hyvä osata nauraa itselleen, kuten että 24-vuotiaana ei ehkä kuitenkaan ole vielä ”maailmannainen”. Mutta oli muitakin Raakelin naurahduksia, ja mietin, että ehkä kaikkea ei ole vielä käsitelty.

Toinen silmiini pistänyt asia on turha sitkeys, kuten että jatkaa parisuhdetta tai Elämä pelissä -kisaa, vaikka selvästi päätös lopettamisesta olisi ollut järkevämpää. Tunnistan myös itsessäni vaikeuden tehdä isoja päätöksiä, ja varsinkin, jos pitää lopettaa jotain, mikä kuitenkin saattaisi toimia.

Lisäksi ihmettelen Elämä pelissä -kisan asiantuntijoita. Raakelin mies oli ollut pahassa auto-onnettomuudessa ja isä vakavasti sairaana, mutta asiantuntijat eivät sano Raakelille, että nyt ei kannata aloittaa elämänmuutosta. Tuomiokirkon portailla Raakelia todella nöyryytettiin, mitä mielestäni eettisesti toimivat asiantuntijat eivät tee.

Täytyy myös sanoa, että kova treenaaminen ja äkkinäinen ruokavalion muutos eivät minusta ole suositeltava tapa saada ihminen laihtumaan. Edelleenkin ajattelen laihtumisen oppimisena, ja oppiminen on varsinkin alussa hidasta, sillä rynniminen alussa kostautuu pitemmän päälle.

Haastattelussa huomasin myös tunteiden välttelyn, jota myös itse olen harrastanut. Ahmiminen tuntui hyvälle, sillä se painoi tunteiden pause -nappulaa, ja saman turtumuksen sai myös treenaamalla ylettömästi.

Aivan ohjelman alussa vilahti Raakelin nuoruuden kuva, ja taas toivoin, että nuorille neidoille voitaisiin vakuuttaa, että riität ja kelpaat. On todella surullista, että aletaan laihduttaa, vaikka mitään terveydellistä syytä ei ole ja vain siksi, että ei mahduta median luomaan ihannekuvaan. Jos Raakel ei olisi nuorena laihduttanut, niin tuskinpa hän olisi myöhemmin lihonut.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.