Tunteet ja lihavuus

Kirjasto alkoi kinuta takaisin Lauri Nummenmaan kirjaa Tunnekartasto: Kuinka tunteet tekevät meistä ihmisiä (2019), joten nyt kirjoitan muutaman mietteeni tästä kirjasta.

Kirjassa käsitellään tunteita monelta kannalta, ja tutkitut asiat vahvistavat omia arjen havaintoja. Minulle kiinnostavaa on hänen suhtautumisensa lihavuuteen. Hänen mukaansa lihavuuteen johtaa halukkuus hakea nautintoa ruoasta, mieltymys rasvaan ja sokeriin sekä kyky varastoida rasvaa. Kaikki nämä ovat auttaneet eloonjäämistä esihistoriallisina aikoina, mutta johtavat lihavuuteen nykyään.

Toisaalta hyvät tavat ja tottumukset helpottavat myös laihtumista ja vähentävät turhaa ponnistelua, kunhan vain saa luotua itselleen hyvän tavan. Toisaalta huonosta tavasta on vaikea irrottautua, sillä esimerkiksi herkuttelu tarjoaa kyllä omanlaisensa palkinnon.

Erityisen mielenkiintoista oli osuus, jossa kerrottiin amerikkalaisen Ray Baumeisterin tutkimuksista. Hänen mukaansa itsesäätelykyky on kuin lihas, ja se väsyy käytettäessä ja stressaantuneena (s. 278), mihin riittää pelkkä älyllinen ponnistelu.

Käypä hoito-sivustolla lihavuuden hoitosuosituksissa suositellaan säätelemään annoskokoa ja välttämään turhia houkutuksia tahdonalaisesti. Taas mietin, että kumpi on oikeassa, Käypä hoito-sivusto vai Nummenmaan kirja. Oman arkikokemukseni mukaan tällaisen stressiahmijan on ihan turha yrittää oman tahdon varassa pysyä ruodussa, mutta säännöllinen syöminen toki auttaa.

Ainoastaan optimismin pysyvyyden suhteen olen eri mieltä Nummenmaan kirjan kanssa, mutta myönnän olevani maallikko. Kirjan sivulla 252 kerrotaan yhdeksän vuotta kestäneestä tutkimuksesta, jossa kartoitettiin myös osallistujien optimismia jakson alussa ja lopussa, missä ei tapahtunut juuri muutoksia. Silti minulle Seligmanin Optimistin käsikirja on ollut tärkeä kirja.

Olen aiemmin pohtinut Nummenmaan kirjaa Tunteiden psykologia postauksissa Kaksi tarinaa, kaksi maailmaa, Syömisen säätelystä sekä Tunteiden vaikutuksen kuvaaminen . Postauksessa Aivojen ja suoliston naksahdus on hänen työstään Turun PET-keskuksessa. Lisäksi mietin, että Tilastollisten menetelmien perusteet (2014) -kirjan yksi kirjoittaja on Lauri Nummenmaa, liekö sama mies?

Nummenmaan kirjassa on kaksikymmentä sivua lähdeviitteitä, joten voin uskoa kirjassa olevan tutkittua tietoa. Silti tämä kirja oli miellyttävän rennosti kirjoitettu, mitä mielellään lukee vapaa-ajallaan. Ehkä tämä kirja täytyy käydä ostamassa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.