Hävikkiviikko alkaa maanantaina 9.9.2019

”Jos globaali ruokahävikki olisi valtio, sen hiilijalanjälki olisi kolmanneksi suurin Kiinan ja Yhdysvaltojen jälkeen.”

Tämä hätkähdyttävä lause on hävikkiviikon sivustolla. Kotitalouksien ostamasta ruoasta kuusi prosenttia ruoasta päätyy roskikseen, ravintoloiden ruoasta viidesosa ja päiväkodeissa jopa neljäsosa päätyy biojätteisiin.

Ehkä ensimmäisenä ei ajattele laihduttamisella ja ilmastonmuutoksella olevan yhteistä, mutta kuitenkin planetaarinen ruokavalio on hyväksi sekä ympäristölle että ihmiselle. Toisaalta ruokahävikin vähentäminen hidastaisi ilmastonmuutosta ja samalla pienentäisi ilmasto-ahdistusta. Lisäksi vanhanaikaisena ihmisenä en vain pidä siitä, että ruokaa heitetään hukkaan, varsinkin kun isoisäni isovanhemmat olivat kuolla 1860-luvun nälkävuosina.

Olen kirjoittanut novellikokeilun Se oli silloin luettuani viime syksynä vuoden 2018 IPCC-raporttia koskevia artikkeleita. Tämän vuoden 2019 IPCC-raportti taas kehottaa esimerkiksi vähentämään ruokahävikkiä. Nämä raportit olivat englanniksi, jota ainakin minä luen hitaasti. Selkeällä suomen kielellä on tehtyä Ilmasto-opas, jossa on näyttäviä visualisointeja . Ilmastoon liittyviä kysymyksiä ja vastauksia voi käydä katsomassa sivustolta KysyIlmastosta.

Prosentuaalisesti ravintoloissa ja kouluissa syntyy kotitalouksia enemmän hävikkiä, mutta kotitalouksissa kuitenkin syödään valtaosa ruoasta. Pieni muutos kotitalouksien hävikissä alkaa merkitä koko Suomen mittakaavassa.

Enkä itsekään ole täysin päässyt hävikistä eroon. Hiljattain kolmasosa parsakaalista pääsi kellastumaan, eikä enää houkuttanut syömään. Onneksi muuten aika vähän syntyy hävikkiä, sillä pakastin on hyvä apuri hävikin torjunnassa.

Jos ostan leipää tai teen itse sämpylöitä, niin pakastan ne heti ja otan vain pienen määrän kerralla sulamaan. Lisäksi jos arvelen, että en ehdi ajoissa ennen parasta ennen päivää syödä jotain ruokaa, niin pakastan sen. Pienikin annos voi olla aterian alku, ja yhdessä toisen pienen pakasterasian kanssa saa jo aterian kasaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.