Näppärä puuro

Olen pohtinut postauksessani Nälkämaan lihava, miten edelleen elimistömme elää kuin aina valmiina nälkäkauteen, ja että me lihavat olemme erityisen sopeutuvaisia erilaisiin ruokamääriin.

Samaisessa postauksessani pohdin myös, miten tuntuu vaikealta ottaa vain pieni määrä ruokaa ja miten ruoan yletön miettiminen monasti johtaa huonoihin ideoihin illalla. Toisaalta olen huomannut, että säännöllinen ja kohtuullisen terveellinen syöminen pitää nälkää loitolla, vähentää kiinnosta rasvaiseen ruokaan, antaa tehoa työntekoon ja saa annoskoot pienenemään.

Varsinkin kuitupitoinen ruoka pitää nälkää loitolla, ja yksi kuitupitoinen ruoka on leipä, mitä taas jotkut pitävät pahimpana lihottajana. Kuitenkin kun aikoinaan syötiin paljon leipää, niin oltiin hoikempia.

Myönnän, että keitot antavat kylläisyyttä paremmin kuin kuivemmat ruoat, ja esimerkiksi eilen keittelin erinomaisen linssi-tomaattimurska-lehtikaalikeiton. Toisaalta muistan, miten epämiellyttävältä ajatus keittovaltaisesta ruokalistasta tuntui aikoinaan, mutta ehkä olisi pitänyt siedättyä pikku hiljaa.

Ruoka joka yhdistää keiton nestevaltaisuuden ja leivän kuitupitoisuuden on puuro. Tiedän, että monet inhoavat puuroa, mutta minä olen aina pitänyt puurosta.

Juuri tällä hetkellä syön säännöllisesti ja kohtuullisen terveellisesti, mutta aina voi tulla ongelmia. Leikin ajatuksella, että ehkä ruokarytmiä takaisin raiteilleen yrittäessä voisikin syödä puuroa välipalana ja iltapalana. Pelkkää puuroa ei jaksa ylettömästi syödä ja ehkä vatsa rauhoittusi saadessaan riittävästi ruokaa.

Viikonlopun aikana huristelin ympäri Suomea Oulun eteläpuolella. Oli hienoa huomata, miten näppärä eväs kaurahiutale on, jos ei pysty pitämään ruokia viileänä. Toki tarvitaan puhdasta vettä, lautanen, lusikka ja mielellään mikroaaltouuni, mutta näillä saadaan näppärästi lautasellinen puuroa. Kun mukana on vielä muutama hedelmä, niin siinä on jo pienimuotoinen ateria kasassa.

Vanhoissa kansansaduissa monasti loppuhuipennuksena oli, että henkilöt saivat syödä puuroa valtavat määrät. Lapsena vähän ihmettelin asiaa, sillä minua makeiset houkuttivat enemmän. Sadut kuitenkin kirjoitettiin aikana, jolloin ihmiset olivat kiitollisia jo siitä, että saivat vatsansa täyteen puuroa.

Lisäksi muutama lomalaisen kesäinen linkkivinkki:

  • LuontoPortti  suomalaisten eläinten ja kasvien tunnistamiseen
  • Järviwiki tietoa suomalaisista järvistä ja merialueista

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.