Siivouslistaani

Tavallinen viikkosiivoukseni on puolisen tuntia, mutta nyt olen pyrkinyt vuosittain tekemään perusteellisemman siivouksen, jota voisi kutsua vaikka suursiivoukseksi.

Minulle siivoamiseen liittyvä kurottelu, kyykistely sekä painavien tavaroiden käsittely on rankkaa. Siksi olen tehnyt siivouslistan, jossa ajatuksena on, että voin tehdä vain pienen osan. Listan avulla huomaan, jos jotain on jäänyt tekemättä.

Siivotessa sinänsä pelkkä pölyjen poisto ei ole kovin vaativaa. Toisaalta jos samalla haluaa järjestellä tai lajitella tavaroita roskiin ja kierrätykseen meneviksi, muuttuu siivoaminen selkeästi vaativammaksi. Hankalinta on varsinkin muuttosiivouksessa pintaan tuleva tunnetyö, sillä niin moni pitkään piiloutunut tavara herättää niin paljon muistoja ja tunteita.

Toisaalta kun vuosittain siivoaa, niin mitään yllätyksellistä ei tule esiin. Lisäksi en varsinaisesti pyri tämän suursiivouksen yhteydessä lajittelemaan, mutta esimerkiksi lauantaina huomasin muutaman vuosia sitten tulostimen mukana tulleen piuhan, jota en ole tarvinnut ja laitoin kierrätyslaatikkoon.

Tässä siivouslistaani

huone kohteet
Keittiö jääkaappi sisältä; jääkaapin tausta; liesituuletin; kaakelit; kahvinkeittimen pesu; allaskaappi; roskikset; muut alakaapit; lieden tausta; liesi; uuni; yläkomerot; astianpesukoneen pesu
Ruokailutila pöydät; tuolit; ison taulun takaa
Eteinen penkki; komero
Olohuone sohva; sohvan tyynyt & viltti; kirjahyllyn pystyosa; vaakaosa; lehtikoppa
Makuuhuone vaatekomerot; liukuovi; viherkasvit; sänky; tuolit; hyllykkö
Kylpyhuone suihkuvarusteet; putket; pöntön ympärys; vessaharjateline; pyykkikomero; allaskaappi; peilikaappi; siivouskomero;

Lisäksi vielä tämä taulukko

Näin siivous tavallaan ”pelillistyy”, sillä on motivoivaa nähdä uusien ruksien tai päivämäärämerkintöjen ilmestyvän siivouslistaan.

Lisäksi olen alkanut aktiivisuusmittarin avulla mitata energian ja ajan kulutusta suursiivouksessa. Lauantaina laskeskelin neljän puolentunnin työskentelyn kuluttaneen yli 700 kcal. Toki on ikävä jättää imuri ja siivousvälineet lojumaan, mutta toisaalta näin pääsen heti toimimaan.

Siivoaminen on hyvä liikuntamuoto näin lihavalle kuin minä olen, sillä voin katkaista työskentelyn ja jatkaa sitä taas jonkin ajan päästä. Lauantaina luin viihderomaania siivousten välisissä pätkissä, joten sain samalla sekä liikuntaa että mielenvirkistystä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.