Kohtuus myös työnteossa

On tylyä tajuta, miten vähän pystyn saamaan aikaiseksi. Viikko näyttää maanantaiaamuna katsottaessa aika pitkältä, sillä tunteja on 7 x 24 eli 168 tuntia. Toki hereillä on vain 7 x 16 eli 112 tuntia viikossa, ja kun kuitenkin erilaisiin perustoimintoihin menee oma aikansa, niin puuhasteluun, palautumiseen ja työntekoon on sata tuntia viikossa.

Kuitenkin äkkiä huomaan, miten rajat tulevat vastaan, sillä haastavaa henkistä työtä voi tehdä vain korkeintaan kymmenen tuntia viikossa. Toisaalta itselleen rutiiniksi muodostunutta työtä voi tehdä paljon enemmänkin, mutta toki pitää jättää aikaa palautumiselle ja elämän miellyttäville asioille.

Pikku hiljaa opettelemalla paitsi muuttaa haastavia asioita rutiiniksi myös pitää huolta ammattitaidostaan. Olen kuullut monta kertaa kertomuksen miehestä, joka juoksi polkupyöränsä vieressä, koska hänellä oli liian kiire nousta satulaan. Välillä mietin, että en kai vain itse tee samaa. Uuden oppimiseen pitää kohdistaa oma aikansa, ja arjen pyörityksessä siihen irrottautuminen voi olla haasteellista.

Huomaan että omalla kohdallani alkaa nousta tärkeäksi selkeä karsiminen. Maailma on täynnä asioita, joita olisi mielenkiintoista tehdä, mutta millään en ehdi eikä varsinkaan jaksa tehdä kaikkea.

Oli aika karua äsken laskea työlistaltani neljäkymmentä eri kohtaa. Mikään niistä ei onneksi ole sellainen, että se olisi aivan pakko tehdä tai että jotain ikävää tapahtuisi, jos en tee sitä. Töihin selkeästi liittyviä kohtia oli viisi, joista kolme jopa kannattaa tehdä vasta syksyllä. Vain yksi kohta olisi hyvä saada lähiaikoina tehtyä.

Työtä helpottavia tehtäviä löytyi listaltani kahdeksan, eikä myöskään  niiden suhteen ole mitään kiirettä, mutta toisaalta haluaisin ne pois käsistä.  Ammattitaitoa nostaviksi arvioin neljä tehtävää ja omaa yleissivistystä nostaviksi myös neljä.

Lisäksi huomasin, että olin jo tehnyt kuusi eri kohtaa, ja koska listan pituus alkoi häiritä, niin hyvällä omallatunnolla poistin seitsemän eri kohtaa kuten muutamiin nettisivuihin tutustuminen.

Toivottavasti jatkossa olen kriittisempi sen suhteen, mitä otan työlistalleni. Niin mielelläni ahnehtisin kaikenlaista, mutta ei se kannata. Minun ei tarvitse tehdä eikä tietää kaikkea, vain tarpeellisin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.