Vielä surusta

Viime perjantaina sain vihdoin kirjoitettua, että oikeasti minua surettaa ystävättären yllättävä kuolema. Hän oli ollut minulle tärkeä vuosituhannen alussa, mutta toki ystävyyssuhteemme oli laantunut niistä ajoista. Hän oli kuollut helmikuussa, mutta vasta toukokuun alussa sain tietää asiasta.

Vanhempieni sukupolveen kuuluvia sukulaisiani on kuollut varsinkin viimeisten seitsemän vuoden aikana, ja olen tainnut käydä vuosittain hautajaisissa. Määrä voi vaikuttaa suurelta, mutta olen jo kuusikymmentävuotias, ja kuolleet ovat olleet yli kahdeksankymmentävuotiaita.

Olen pitänyt luonnollisena, että sukulaiseni kuolevat. Ensin he ovat hitaasti haurastuneet ja hapertuneet, mikä on antanut minulle aikaa sopeutua. Mutta ystävättäreni oli aivan kunnossa viime syksynä, ja nyt hän on kuollut.

Tänään löysin Suomen Mielenterveysseuran sivut surusta. Koin antoisiksi varsinkin kaksi viimeistä kappaletta, jotka ovat:

”Suru vähentää usein halua osallistua sosiaaliseen kanssakäymiseen ja yhteiseen toimintaan, ja voi aikaansaada tarpeen vetäytyä ja olla yksin. Seurallisuus, huvitukset ja ilonpito voivat tuntua vieraalta, jos suru on voimakkaana mielessä. Syvä suru jopa vaikuttaa elimistöön, se hidastaa fyysisiä toimintoja ja aineenvaihduntaa.

Vetäytyminen omiin ajatuksiin voi antaa ihmiselle tilaisuuden käydä läpi ja murehtia menetystä tai pettymystä. Suremiseen liittyvä vetäytyminen on tarkoituksenmukaista, koska se lisää myös mahdollisuuksia sulatella muutosta ja sen seurauksia. Siihen tarvitaan joskus paljonkin aikaa ja asian läpikäymistä.”

Järjellä tajuan, että kukaan ei ole kuolematon ja että kaikilla meillä on aikamme. Ymmärrän myös, että ystävättäreni tuskin olisi halunnut elää raihnaisena vanhuksena, ja että tämä äkkilähtö saattoi olla hänelle mieluisampi. Silti minusta tuntuu kurjalle.

Olen kertonut monelle saman tarinan mitä 14.5.2019 postauksessakin on, ja toki jokainen kerta, kun kerron tarinan, helpottaa minua. Kiitos kaikille minua kuunnelleille!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.