Lihavuus ja verenpaine

Aluksi kirjoitan vähän taustatietoa verenpaineesta suoraan Duodecimin sivulta. Verenpaineen normaalitaso on 130/85, ja kohonnut verenpaine on 140/90 mmHg eli millimetriä elohopeaa. Nykyään ei enää elohopeapatsaita näe, vaan mittari antaa suoraan lukemat.

Mikään yllätys ei ole, että vähintään 15 kiloa ylipainoisten keskuudessa verenpaine on kolme kertaa yleisempää kuin normaalipainoisilla. Verenpainelääkettä syö puoli miljoonaa suomalaista eli kymmenesosa kansasta. Verenpaineen nousu alkaa oireilla neljäkymmentä täyttäneillä, mutta nuorilla se on harvinaista.

Verenpainetta nostaa paitsi lihavuus myös tupakointi, runsas suolan, lakritsin tai alkoholin käyttö sekä stressi. Toisaalta verenpainetta laskee esimerkiksi suolan ja lakritsin välttäminen sekä yllättäen täysjyväviljatuotteiden käyttö.

Syön runsaasti kasviksia, vältän suolaa, alkoholin käyttöni on hyvin maltillista ja lakritsiin sorrun ehkä pari kertaa vuodessa, mutta verenpaineeni pysyy aisoissa vain lääkityksen avulla. Toki olen edelleen reilusti lihava, enkä taida suosituksiin nähden liikkua riittävästi.  Ja aivan varmasti on välillä ollut stressiä.

Tänään Ylen sivuilla oli artikkeli ”Painonnousu 20–40-vuotiaana ennakoi verenpaineen kohoamista”. Kokolailla samanpainoisina pysyviin verrattuna lihominen nosti verenpaineen riskiä 2,5-kertaiseksi, ja nopeasti lihoneilla verenpaineen riski nousi jo 11-kertaiseksi.

Minä olen lihonut voimakkaasti vuonna 2000, ja verenpainelääkkeet jouduin aloittamaan 2009 eli 50-vuotiaana. Voi toisaalta olla, että verenpaineeni oli jo sitä ennen koholla.

Duodecimin artikkelissa kerrotaan, että laihtuminen laskee verenpainetta, mutta ainakaan minua kymmenisen kilon pudotus ei ole tässä auttanut. Enkä taida olla ainoa, jonka verenpaine ei ole laskenut, vaikka painoa on tippunut.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.