Lasten ja nuorten lihavuus

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos julkaisi eilen tiedotteen, jonka mukaan lähes joka neljäs 2-16-vuotias oli ylipainoinen vuonna 2018.

Ylipainoisuuden ja lihavuuden määritelmä on sama kuin aikuisilla, eli ylipainoisen painoindeksi on yli 25 ja lihavan yli 30. Tällöin esimerkiksi 160-senttisellä ylipainon raja on 64 kiloa ja lihavuuden raja on liki 77 kiloa.

Lisäksi vielä niin, että pojista 27 % on vähintään ylipainoisia, ja tytöistä vähintään 18 %.  Veikkaanpa kuitenkin, että tytöistä paljon suurempi osa luulee olevansa lihavia, ja pahimmillaan alkavat laihduttaa vain lihoakseen oikeasti lihaviksi.

Tuloksista on myös selventävä diaesitys. Yllättäen pituus- ja painotietotoja saatiin vain kahdelta viidestä kunnasta. Lisäksi ne kunnat, joissa oli merkittävästi lihavuutta (dia 6), näyttivät olevan samoja kuntia, joissa tiedot saatiin lähes kaikilta (dia 10). Toisaalta kun katselee diaa 7 huomaa, että arviot vähintäänkin ylipainosta on tehty niiden kuntien perusteella, joista on saatu kattavat tiedot.

Tutkimuksessa oli seurattu pituus- ja painotietoja vuosina 2014-2018 , minä aikana painoindeksien mukaan ylipainoisten ja lihavien osuudessa ei ole tapahtunut merkittävää muutosta. Toisaalta mietin, että vuosikymmeniä sitten, ollessani lapsi 1960-luvulla ja nuori 1970-luvulla, ylipainoisia ja lihavia oli selkeästi vähemmän.

Toki näiden vuosien aikana henkilöautojen määrä on kasvanut räjähdysmäisesti, joten arkiliikunta on vähentynyt. Lisäksi kauppojen valikoimat ovat kasvaneet paitsi sipsien ja juomien osalta myös hedelmien ja kasvisten osalta.

Tällaiset tulokset voivat innostaa osoittamaan sormella ja syyllistämään milloin ketäkin. Väitän kuitenkin, että lihavuus on niin monisyinen ja laaja-alainen ongelma, että tarvitaan malttia ja vakaata harkintaa ennen toimeen tarttumista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.