Palkokasvit ja vaikuttaminen

Ainakin aikoinaan tavallista ruokahernettä pidettiin laihdutusohjeissa jotenkin lihottavana.

Pöh. Fineli.fi -sivuston mukaan keitetyssä herneessä on 85 kcal/100 g ja tuoreessa herneessä 75 kcal/100 g.

Silti herneistä saa kuitua ja proteiinia, jotka molemmat ovat tarpeen laihduttaessa. Pakastealtaasta käteen tarttuu helposti 200 gramman painoisia pusseja pakasteherneitä, josta minä ainakin saan useaan annokseen vihreän lisäyksen. En voi olla ajattelematta, että ehkäpä toivottiin laihduttajien syövän paljon lihaa saadakseen tarvittavat proteiinit, mutta lihassa ei ole kuitua.

Nyt vasta kirjoittaessani tajusin, miten paljon palkokasveja pitäisi syödä.  Tavoite on syödä päivittäin 75 grammaa palkokasveja, joista saa energiaa 284 kcal planetaarisessa ruokavaliossa, mistä oli Ylen sivuilla jo tammikuussa. Vertasin omaa kulutustani tähän malliin, ja totesin 75 gramman olevan vielä kaukana.

Kuivatuissa härkäpavuissa on 331 kcal/100 g, josta 75 grammaa olisi 248 kcal. Ruskeissa tai valkoisissa pavuissa on Finelin mukaan 301 kcal/100 grammaa, ja kuivatuissa herneissä on 245 kcal/100 grammaa. Onkohan The EAT-Lancet -komission – laskemissa virhe, sillä 75 grammalla palkokasveja on vaikea saada 284 kilokaloria kasaan?

Hurahdin ”huuroon” hiljattain, ja edelleen jatkan herne- tai härkäpapurouheen ripottelemista puurohiutaleiden päälle.  Rouhe on aavistuksen rouskahtavaa syödessä, joten ehkä se saattaa kulkeutua pitkälle suolistoon. Tuntuu että näin saan pitkään vaikuttavaa energiaa.

On myös mielenkiintoista, että kun WWF:n ruokasuositus
julkaistiin, joka oli hyvin samankaltainen planetaariseen ruokavalioon verrattuna, niin hyvin äkkiä MTK ihmetteli WWF:n ruokasuositusten vähäisiä kananmunia. Vingahdus jäi hyvin vaimeaksi, ja tuskinpa monikaan huomasi tätä pikku uutista.

Televisionkatseluni on vähentynyt, enkä välttämättä tiedä, millaisia mainoksia nykyään näytetään, mutta ainakin aikoinaan eräs hampurilaisjätti esitti hieman naurettavana spirulina -levän syömisen.

Merkittävä määrä kasvihuonepäästöistä tulee ruoan tuotannosta. Samaan aikaan ruoan tuotannossa, elintarviketeollisuudessa ja ravintolatoiminnassa liikkuvat isot rahat.

En voi olla miettimättä, että millainenkohan äläkkä nousisi, jos merkittävässä määrin ihmiset söisivät terveellisemmin. Saati sitten, jos alettaisiin syödä planetaarisen ruokavaliomallin mukaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.