Läskibisnes ja häpeä

Katselin hiljattain Ylen Areenasta Läskibisnes rahastaa lihavuuden pelolla -nauhoitteen, joka on tehty jo 2017. Nauhoite on näkyvillä toistaiseksi, ja todella suosittelen katsomaan!

Aivan nauhoitteen ensiminuutilla Saara Sarvas kertoo, että hänellä on mennyt arviolta viisitoistatuhatta (15 k€) euroa erilaisiin laihdutustuotteisiin. Saara pystyy luettelemaan hyvin monenlaisia tuotteita blendereistä heraproteiineihin, joiden hän on toivonut auttavan laihtumista.

Saara analysoi dieetit näppärästi hetkeä myöhemmin, sillä dieeteissä kiinnitetään paljon huomioita siihen, että mitä ei saa syödä tai millaisina ruokayhdistelmiä ei saa syödä. Minkä minä arvelen vain aiheuttavan himon kiellettyyn hedelmään.

Kiinnostavaa oli katsella Jenny Lehtisen keskustelua mainostoimiston kanssa Kuunvaihedieetistä. Kieltojen sijaan Saara ehdottaa ”hassunhauskaa mutta harmitonta” puuhastelua kuten kuunvalossa olleen veden juomista, ja sitä kehitettiin mainostoimistossa.

Katri Manninen tuo esiin, miten häpeän ja syyllistämisen kautta me yritämme motivoitua toimimaan. Enkä todellakaan usko, että se toimii laihtumisessa, varsinkin koska ajattelen lihomisen todellisen syyn olevan jonkinlainen turvallisuusvaje.

Silti hätkähdin, kun nauhoitteella Saara pohtii, että kuuveden juomisesta ihmiselle tulee se olo, että olen tehnyt jotain oikein. Minusta sellaisen ihmisen, joka kokee olevansa rakastettu ja turvassa, ei tarvitse suorittaa mitään.

Parikymmentä minuuttia videon alusta Saara kysyy äidiltään siitä, miksi hän kävi Painonvartijoissa 12-vuotiaana. Hänen äitinsä oli huolissaan lapsensa painosta, ja muuta hän ei keksinyt kuin Painonvartijat. En saanut nauhoitteesta selville, paljonko Saara painoi 12-vuotiaana.

Saarasta piti tulla 12-vuotiaana ”delfiini”, sillä hän viihtyi vedessä hyvin. Äiti sai kuulla, että Saaran hyppiessä veteen samanikäiset pojat olivat huudelleet ”Kato, läski hyppää!”, ja tehneet Saaran hyvin onnettomaksi.

Vaikka kuinka vanhempana haluaisi lapsen olevan onnellinen, niin ”pentujen” huutelun takia ei lasta olisi pitänyt viedä Painonvartijoihin. Ymmärrän että joskus tekee hölmöyksiä jostain menneisyyden hämärästä johtuvista syistä, sillä minäkin olen tehnyt paljon hölmöyksiä. Paljon parempi olisi ollut, jos hänen äitinsä olisi opettanut Saaraa vaikka kivahtamaan huutelijoille tai vain nostamaan nenäänsä ylöspäin.

Selkeä ongelmahan on, että haluamme laihtua HETI. Kukaan ei kuitenkaan vaadi, että oppisi ranskankielen tai purjehtimisen yhdessä yössä, mutta laihtumisen toivotaan tapahtuvan mahdollisimman nopeasti. Samankaltaista oppimista  myös hoikistuminen kuitenkin on, sillä pitää oppia ostamaan terveellisemmin, syömään vähemmän ja liikkumaan tiheämmin. Ehkä tärkeintä olisi oppia suhtautumaan itseensä armollisemmin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.