Painotavoitteet ja ikä

Tarja vinkkasi hiljattain, että iäkkäämpien laihtumistavoitteet ovat lempeämmät, minkä oli kampaajalla käydessään lehdestä huomannut. Olin epäuskoinen, mutta Terveyskirjastosta löytyi artikkeli Ikääntyneen lihavuus – milloin ja miten voi laihduttaa. Artikkeli oli julkaistu tämän vuoden tammikuussa, joten se oli todellakin uutta asiaa.

Artikkelissa käytetään sanaa ”ikääntynyt” henkilöstä, jonka biologinen ikä on ainakin 65 vuotta. Minulla on vielä hieman matkaa siihen, sillä olen hiljattain täyttänyt 60 vuotta.

Artikkelissa kerrotaan, että aikuiselle suositeltava painoindeksialue on 18,5-25, joka mutta ikääntyneellä sen on 23-28.

Alla olevassa taulukossa on laskettu 1 m 57 cm pitkälle painoindeksien (BMI) perusteella suosituspainot.

alaraja kg yläraja kg alaraja BMI yläraja BMI
ikääntynyt 1,57 m 56,7 69,0 23,0 28,0
aikuinen 1,57 m 45,6 61,6 18,5 25,0

Näin aikuisiällä minun mittaiselleni suositeltava painoalue on 46-62 kiloa, mutta vanhemmiten suositeltava painoalue onkin 57-69 kiloa. Joten jos laihdun näin hitaasti ja vuosikausia kun laihdun, niin voin olla tyytyväinen jo 7 kiloa aikaisemmin.

alaraja kg yläraja kg alaraja BMI yläraja BMI
ikääntynyt 1,68 m 64,9 79,9 23,0 28,0
aikuinen 1,68 m 52,2 70,6 18,5 25,0

Keskimittaisen aikuisen naisen suositeltava painoalue on 52-71 kiloa, mutta ikääntyneen suositeltava painoalue onkin 65-80 kg. Keskimittaisen naisen suositeltavan painon yläraja kasvaa siis 9 kiloa ikääntymisen takia.

Olen pohtinut painoindeksiä ja painotavoitteita jo syksyllä 2017. Olen entistä voimakkaammin sitä mieltä, että median vyöryttämä ihannepainoalue saa ihmiset tarpeettomasti laihduttamaan.

Arvelen, että jos olisin vähemmän miettinyt painoani kohtuullisen hyvinä vuosia, ja keskittynyt hoitamaan opiskeluni ja asiani, niin ehkä todella synkeä ajanjakso olisi jäänyt väliin. Voi olla, että pidin painoni alhaalla pinnistelemällä ja ”kikka kutosilla”. Kun sitten tuli oikeasti vastoinkäymisiä, mitä varmasti jokaiselle tulee elämän aikana, niin enää minulla ei ollut energiaa laihduttamisen harrastamiseen.

Armollisempi suhtautuminen tulevaisuudessa painoon tuntuu helpotukselta. Aikoinaan armollisempi suhtautuminen omaan painooni olisi saattanut estää minua lihomasta, ja tuskin olen ainoa.

Onkohan koskaan selvitetty, kuinka paljon nykyisistä lihavista on niitä, jotka ovat aikoinaan olleet WHO:n mukaan normaalipainoisia, mutta ovat turhaan laihduttaneet ja siksi lihoneet?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.