Laihduttamalla lihonut

Katselen ikivanhaa Painonvartijoiden jäsenkorttia. Olen käynyt ensimmäisen kerran Painonvartijoissa 7.1.1981, jolloin painoin 58,5 kg, ja tavoitteeni oli 46-54 kg. Tällä puolella kortissa viimeinen lukema on 61,5 kg, jonka saavutin 1.4.1981.

Painoindeksiksi muutettu aloitustilanteessa BMI oli 23,7, joka on normaalin painon ylärajalla, ja tavoitteeni oli 21,9 joka on käsittääkseni aika terveellinen lukema, mitä taas alaraja 18,7 ei enää normaalikokoiselle ole.

Minulla on mielikuva, että nuoruudessani hoikka äitini olisi huomauttunut minulle painostani painoni ollessa 59 kiloa. Voi olla, että muistan väärin.

Nuoruuden ystävättäreni oli sitä mieltä, että 170-senttisen pitäisi painaa alle 56 kiloa. Muistan joskus herkutelleemme yhdessä, mutta viimeistään 16-vuotiaana hän alkoi harrastaa laihduttamista, ja onnistui.

Eihän minun nuoruudessani ollut somea, mutta nuorten- ja naistenlehdissä oli kyllä hoikkien naisten kuvia. En ymmärrä, miksi ostin niitä lehtiä, mutta medialla oli turhan paljon valtaa minuun. Voi olla, että stressitilanteessa ruokahalunsa kadottava voi laihduttaa ja jopa onnistua.

Meitä stressitilanteessa ahmijoita laihdutuskuurit lihottavat, laihduttaminen vain lisää stressiä sillä ja elimistö menee sekaisin laihduttamisesta, jonka jälkeen ahmii itsensä entistä isommaksi.

Aika moni nykyinen lihava kertoo, miten on ollut normaalikokoinen aikoinaan, mutta kokenut itsensä lihavaksi. Minusta pitäisi viestiä nuorille naisille eri tavoin, että olet ihan sopivan kokoinen.

Tässä on vielä yksi järkyttävä kuva.Painoin tuolloin alle 60 kiloa. Huokaus.

Tukka olisi voinut olla fiksummin leikattu, mutta ongelmani ei todellakaan ollut painoni. Tekisi mieli mennä vuosikymmenten yli halaamaan tuota vähän säikähtäneen näköistä itseäni.

Kertoisin, että olet ihan hyvä tyyppi, mutta olisit voinut käyttää paljon vähemmän aikaa vaan’an tuijotteluun ja enemmän ja fiksummin aikaa opiskeluun tai  vaikka liikuntasuoritusten tarkkailemiseen. Mutta näin kävi, eikä minulla ole tämänhetkisessä elämässä muuta valittamista kuin painoni noin 80 kiloa.

Tuntuu, että koko elämäni ajan laihtumisen vaatimus on ollut kuin musta varjo vieressä, vähän kuin ankeuttaja Potteri-kirjoissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.