Pieniä askeleita

Laihdutusohjeissa kovasti korostetaan oikeaa ravintoa ja liikuntaa, jotka varmasti vaikuttavat painoon. Mietin kuitenkin, että voisiko näiden takana olla jotain muuta, mikä vaikuttaa erilaisiin mielihaluihin.

Kuvittelisin, että ihmiskunnan historiassa turvattomuuden tunne on voinut aiheuttaa ahmimista. Ankeina aikoina ylimääräinen rasvakerros mahdollisti elossapysymisen vielä vähän pidenpään, joten kannatti ahmia.

Nykyajan ongelmat taas ovat niin erilaisia. Eilen minulta kului muutama tunti, koska saamani ohje ja tietotekniikan käyttöliittymä eivät kerta vastanneet toisiaan. Lopuksi ja yllättäen sain tehtäväni tehtyä. Sen verran selvisi, että käytännöt osastoillamme vaihtelevat, ja ohje oli tehty toisen osaston mukaan.

Tällä kertaa tilanne ei saanut minua ahmimaan, mutta verenpaine kyllä nousi. Saattaa olla, että vaikka ärtymys kasvoi, niin pystyn rauhoittumaan sen verran, että pääsin taas askeleen eteenpäin. Voi olla, että mietiskelyharjoitukseni auttoivat rauhoittumaan, mutta toki viime viikon loma myös rentoutti. Riittävän monella pienellä askeleella pääsin perille.

Jos kokee itsensä riittävän varmaksi ja olonsa turvalliseksi, uskaltaa ottaa uudenlaisia askeleita. Viime viikon olin lomalla Puumalassa, sillä sukulaiseni vuokrasi minulle asunnon. Koska en ole vieläkään kovin tottunut ajaja, oli 300 km ajaminen aika rankkaa.

Tuntuu hyvälle, että uskalsin lähteä ja kaikki meni hyvin. Mateen perkaus oli kyllä elämys, mutta onneksi asunnosta löytyi hohtimet, jolla nahasta sai hyvän otteen. Vähän jännitin, että saanko syötyä soppaa, koska perkaaminen oli näin kaupunkilaisnäkökulmasta raakaa puuhaa. Soppa oli hyvää samana päivänä, ja parin päivän päästä se oli erinomaista.

Tässä yhteydessä mainitsen lomalla lukemastani Perttu Immosen kirjasta  Suomen rahvaan historia, josta hän sai tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon 2018. Oli hyytävää lukea, miten Ruotsi ja Venäjä riistivät silloista Suomea. Katovuosista huolimatta verot kerättiin ja miehet lähetettiin sotaan.

Olen kevyesti haaveillut viettää talven kirjoittamalla Utsjoella, joten viikko Puumalassa oli helppo tapa kokeilla ajatusta. Enää en haaveile talvesta Utsjoella, mutta toki voisin käväistä Lapissa.

Pienet ja oikeaan suuntaan johtavat askeleet ovat selvästi hyvä tapa edetä. Koska jokainen matka alkaa ensimmäisellä askeleella, niin mietin, että mikä olisi minulle juuri nyt paras askel. Mikä olisi minulle laihduttamisen ”Puumala”?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.