Tammikuussa myös Ylen sivuilla vilahti ajatus plantaarisesta ruokavaliosta. Tavoitteena on sekä ihmisille että ympäristölle terveellinen ruokavalio.
tuote | g/d | kcal/d | g/vko |
kokojyvävilja | 232 | 811 | 1624 |
peruna | 50 | 39 | 350 |
kasvikset | 300 | 78 | 2100 |
hedelmät | 200 | 126 | 1400 |
maitotuotteet | 250 | 153 | 1750 |
nauta, lammas ja possu | 14 | 30 | 98 |
siipikarja | 29 | 62 | 203 |
kananmunat | 13 | 19 | 91 |
kala | 28 | 40 | 196 |
hernekasvit | 75 | 284 | 525 |
pähkinät | 50 | 291 | 350 |
kasvisöljy | 40 | 343 | 280 |
kova rasva | 12 | 96 | 84 |
sokeri | 31 | 120 | 217 |
yhteensä | 1324 | 2492 | 9268 |
(Taulukon kolme saraketta on sivulta 10, ja laskin itse 4. sarakkeen g/vko sekä rivin yhteensä)
Taulukko on aika mielenkiintoinen, sillä lähemmäs kymmenen kiloa ruokaa viikossa antaisi päivittäin lähes 2500 kcal.
Kokojyväviljan määrä 232 g/d on kyllä suuri siihen nähden, mitä minä tällä hetkellä syön. Aamulla teen lautasellisen puuroa, johon käytän ehkä 30 g kaurahiutaleita. Sen lisäksi yritän syödä leipää kuidun vuoksi, mutta tuskin sitä edes 100 g päivässä menee. Riisiä nyt hieman kuluu, mutta varmasti kokojyväviljan kulutukseni jää alle 150 gramman.
Perunaa käytän ajoittain, mutta tuskin sitäkään kolmasosakiloa viikossa, vaikka ottaisin työpaikkalounaatkin huomioon.
Kasviksia ja hedelmiä uskoisin syöväni kokolailla tämän tavoitteen mukaan eli yhteensä puolisen kiloa päivässä.
Maitotuotteita käytän enemmän kuin 250 g päivässä, sillä juon aamiaisella, lounaalla ja päivällisellä lasillisen maitoa, josta tulee jo 6 dl. Lisäksi kahvin ja joskus iltateen kanssa kuluu maitoa, joten kulutukseni voisi olla jotain 7 dl päivässä.
Punaisen lihan määrä on häkellyttävän alhainen. Onhan se totta, että varsinkin naudanlihan tuotanto lisää kasvihuonepäästöjä. Silti kokonaisessa viikossa sata grammaa, eli käytännössä yksi hampurilaispihvi, tuntuu kyllä niukalta. Arvelen syöväni punaista lihaa puolisen kiloa viikossa. Se on vähemmän kuin suomalaisten keskimääräinen kulutus, mutta silti paljon enemmän kuin planetaarisen ruokavalion tavoite.
Eikä siipikarjan parinsadan gramman annos viikossa sekään paljoa ole, ja siitä ehkä saisi juuri kaksi ateriaa. On mahdollista, että syön siipikarjaa juuri tämän verran viikossa.
Puolitoista kananmunaa viikossa on sekin vähemmän kuin oma kulutukseni, sillä arvelen käyttäväni noin 4 kananmunaa viikoittain.
Kalaa saatan syödä parisataa grammaa viikossa, sillä monasti tulee valittua varsinkin työpaikkalounaalla kala-ateria. Lisäksi ostelen valmiiksi paistettua tai savustettua kalaa.
Papujen käyttöä olen yrittänyt lisätä, ja ajoittain korvaan aamiaismunan pienellä määrällä itse keittämiäni papuja. Mutta varmasti olen kaukana tuosta 75 grammasta päivässä.
Pähkinöitä saatan syödä 50 grammaa päivässä. Aamiaisella saattaa kulua jo lähemmäksi 30 g, ja muiden aterioiden yhteydessä sitten loput.
Kasvisöljyn kulutus on kyllä vähemmän kuin 40 grammaa, vaikka joskus lorauttelen oliivi- tai rypsiöljyä kasvisten päälle. Valitettavasti taas kovan rasvan kulutus on monasti suurempi kuin 12 g päivässä. Juustossa ja jäätelössä on varmasti ihan liikaakin kovaa rasvaa.
Sokerin suhteen kulutukseni vaihtelee. Jonkin verran syön makeisia, mutta tavanomaisia piilosokerin lähteitä kuten jugurtteja en juuri syö.
Olisihan tämä planetaarinen ruokavalio varmasti hyvä ja terveellinen. Silti minun olisi vaikea rajoittaa lihan syöntiä noin rajusti, eikä näin suuri määrä viljaa ja papuja houkuttele.