Säännöllinen syöminen

Laihtumista toivovat ihmiset tekevät monenlaisia muutoksia käyttäytymiseensä, mutta säännöllinen syöminen herättää monasti vastustusta. Säännöllisellä syömisellä tarkoitan sitä, että syö 5 kertaa päivässä eli noin 3-4 tunnin välein. Pääsyyt vastustukseen voi tiivistää lauseiksi

  • ”Tiheästi syöminen lihottaa.”
  • ”Justhan mä söin.”
  • ”Ei ole nälkä.”

Syöminen kyllä lihottaa silloin, jos ”ateriat” ovat roskaruokaa, jäätelöä tai makeisia. Kun katselee Hengenvaarallisesti lihava-ohjelmaa, niin ennen elämänmuutosta lihavat syövät moneen kertaan päivässä, ja aina lääkäri Nowzaradan käskee potilasta syömään vain 3 kertaa päivssä. On kuitenkin huomattava, että lihavien lautasilla harvoin näkyy vihreää kasvista tai muuta terveellistä ruokaa.

Säännöllinen syöminen auttaa mielestäni vain silloin, kun syö kokolailla terveellisesti. Arvelen kuitenkin, että jos ruokailutottumukset ovat täysin virheelliset, niin ensin pitäisi pikkuhiljaa lisätä vihannesten, marjojen ja kuitupitoisten ruokien määrää.

Tämä ”justhan mä söin” tunne varmasti tulee, jos on aiemmin syönyt 1-3 kertaa päivässä ja nyt alkaa syödä 5 kertaa päivässä. Säännöllisen syömisen tavoite on, että suolisto tulkitsee tilanteen ”keitaalla oloksi”. Tällöin ruokaa varmasti riittää eikä ole mitään tarvetta ahmia, vaan pikemminkin haluaa vapaaehtoisesti pienentää annoskokoa.

Sinänsä on mielenkiintoista, että 5 kertaa päivässä pidätään tiheänä tahtina syödä. FinRavinto 2017 tutkimuksessa kuitenkin todetaan, että ”Miehillä (18–74-vuotiaat) oli keskimäärin 7,1 ja naisilla 7,2 ruokailukertaa päivää kohden” (s. 40).

Jos tuntee, että ”ei ole nälkä”, niin sehän juuri on tavoite. Kun ei ole nälkä, ei tarvitse syödä makeisia tai leivonnaisia, vaan voi syödä vain jotain pientä ja vähärasvaista, mikä taas pitää nälän loitolla.

Olen aikoinaan kuvitellut, että laihtumista varten pitää olla nälkäinen. Kun kuitenkin oikeasti lihavan laihtuminen kestää pitkään, ei siinä muutaman päivän nälkäkuuri auta. Pahimmillaan nälkäkuuri vain laukaisee ahmimisen, ja lihoo entistä isommaksi.

Säännöllisellä syömisellä on myös Julia laihtunut 25 kiloa Ilta-Sanomien mukaan. Toki täytyy taas korostaa, että on niin monta tapaa laihtua pysyvästi. Säännöllinen syöminen toimii monella, mutta jollekin toiselle jokin aivan toinen tapa toimii, ja hyvä näin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.